web analytics

Kripto Paralara Yatırım Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Önemli Şey

Dijital para piyasasında kripto paralara yatırım yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için derledik. Dijital para borsalarında işleme başlamadan önce mutlaka okuyun..

Bilindiği üzere hayatımıza ve yatırım dünyasına hızlı bir giriş yapan dijital paralar yani kripto paralar her geçen dün gündemdeki yerini sağlamlaştırırken, kripto paraya yatırım yamak isteyenlerin sayısı da hızla arıyor. Ancak kripto para satın alarak yatırım yapmak ve kripto para borsalarında işlem yapmak isteyen birçok kişi detaylı bilgi sahibi olmadan harekete geçtiğinden hatalar yapabiliyor, birikimlerini kaybediliyor. İşte tam da bu noktada sizler için dijital paralara yatırım yapmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli konuları derledik. Özellikle kripto para yatırımı konusunda başlangıç seviyesinde olanların mutlaka okuması gereken bir yazı.

İşlem Yapacağınız Borsayı İyi Seçin

Kripto paraya yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken unsurların başında dijital para borsaları geliyor. Hangi kripto para birimini tercih ederseniz edin, dijital cüzdan hesabınız üzerinden işlem yaptığınız borsayı iyi belirlemelisiniz. Ülkemizde az sayıda kripto para borsası olsa da, özellikle yurtdışında uçuk fiyatlarla alım satım yapılan ama güven konusu havada kalan sitelerle karşılaşılabiliyor. İşlem yapacağınız kripto para borsasından yüzde 100 emin olmaya çalışın. Türkiye’deki kripto para borsaları üyelik işini sıkı tutan güvenilir kripto para siteleri diyebiliriz. En azından kimliğinizi, fotoğrafınızı ve kendi el yazınızla hazırladığınız alım-satım işlemlerinin gerçekleşmesi için verilen izin belgesini talep ediyorlar. Kayıt esnasında birçok insanı endişelendiren ya da vazgeçiren uygulama gibi gözükse de alsında güvenlik açısından önemli bir kriter.

Mutlaka Fiziksel Cüzdan Edinin

Kullanıcı alışkanlıklarına baktığımızda, kripto paraların cüzdanlarda saklandığını görüyoruz. Herhangi bir sebeple dijital cüzdanın bulunduğu sistemde arıza oluşması, siber korsanlar tarafından saldırıya uğrayıp bilgi dışında transfer yapılması teorik olarak mümkün. Eğer yatırımlarınızın yok olmasından endişe duyuyor, gecenizi karabasanlarla geçiriyorsanız fiziksel cüzdan kullanarak içinizi ferahlatabilirsiniz. Dijital cüzdan hesabınızın taşınabilir belleğe aktarılması mantığına dayanan fiziksel cüzdanlar, birikimlerini yastık altında saklama isteyenlere hitap eden bir seçenek. Bu cihazların internetle bağlantısı olmadığından fiziksel olarak el değiştirmediği sürece para güvence altında kalıyor.

Kripto Para Birikiminizi İkiye Bölün

Kripto paranızı fiziksel cüzdanda sakladığınız zaman bir nevi portatif kasa sahibi oluyorsunuz. Bu da sık ve küçük miktarlarda harcama yapmanızı engelliyor. Bitcoin gibi para dijital para birimine sahipseniz ve düzenli alım satım yapıyorsanız, en azından yatırımınızın belirli bir kısmını dijital ortamda saklamaya devam etmeniz gerekiyor. Uzun vadede harcamayacağınız ve kısa aralıklarla al sat yapacağınız olmak üzere birikiminizi ikiye ayırmakta fayda var. Dolaşımda tutacağınız miktarı, sorun yaşanması durumunda canınızı sıkmayacak miktarlarda belirlemek akıllıca olacaktır. Bitcoin işlemleri ortalama 10 dakika sürüyor. Türkiye’deki dijital para borsalarında ise işlem sürelerinin daha fazla oluşuna sıklıkla rastlanıyor. Dijital para borsalarında kaybedilecek birkaç saat önemli maddi kayıplar anlamına gelebiliyor. Bu yüzden işi garantiye almak için küçük miktarlarda işlem yapmak ve gereksiz yere kripto para birimini bozdurmamak daha mantıklı.

Detaylı Bilgi Edinmeden Alım Yapmayın

Riske girmek fazla kazanç sağlayabilir. Fakat amaç yatırımları kaybetmekten sakınmaksa asla macera aramamak lazım. Bitcoin, Etherium, IOTA, Litecoin, Ripple, Dash gibi çoğunluk tarafından kabul görmüş para dijital para birimleri için zaten söyleyecek bir söz yok, ancak her geçen gün daha fazla popüler olan ICO’lar konusunda dikkatli olmakta fayda var. ICO’lar yüksek kazanç potansiyeli sunmalarının yanında dolandırıcılık tuzağı ya da saadet zinciri olma ihtimalini de içeriyorlar. Öncelikle ICO’nun resmi sayfasını ziyaret etmeli, neler sunduğunu, neler vadettiğini anlamak gerekir. Hazırlanmış olan “White Paper”ı gözden geçirmek, hatta kodlamadan anlıyorsanız mutlaka akıllı sözleşmenin detaylarına bakmanız da gereklidir.

Hesap Güvenliğinizi İyi Sağlayın

Günümüzde herhangi bir sisteme giriş yaparken sadece şifre girme dönemi geride kaldı. Mobil bankacılık işlemlerinden tutun, video oyunlarına kadar hemen her kimlik doğrulama sistemi çok adımlı hale geldi. Şifre girdikten sonra cep telefonuna gelen SMS ile doğrulama yapmak bile artık sıradan. Mesele dijital para ve birikimleri sanal cüzdan saklamak olunca, güvenliğe çok daha fazla önem vermek gerekiyor. Bugün hemen her kripto para borsası, akıllı telefonlarda çalışan çok faktörlü kimlik doğrulama teknolojilerini (Authenticator) kullanıyor. Türkiye’deki dijital para borsaları genellikle açık kaynak kodlu “Google Authenticator” çözümünü tercih ediyorlar. Unutmamak gerekir ki, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, ne kadar güvenlik önlemi alınırsa alınsın, sistemin en zayıf halkası her zaman insan oluyor. Kısacası yeni şifreler üretme ve şifrelerinizi koruma konusunda oldukça dikkatli olmalısınız.

Yatırım Yapmadan Önce Birkaç Kez Düşünün

Dijital para piyasasının inişli çıkışlı seyri, kişilerin sadece yatırımlarını değil kalp sağlığını da tehlike altına bilir. Bütün birikimini kripto para birimine çevirip hızlı zengin olmayı bekleyenlerin akıbetini bir yerden sonra belirlemek zordur. Dijital para yatırımıyla 20’li yaşlarının başında dolar milyarderi olanların tek özelliğine odaklanmak gerek, 20’li yaşlarda olmalarına. Sahip olduklarının çoğunu kaybetseler de sıfırdan başlayıp yeniden kurabilir. Gençlerin risk alma konularından daha gözü kara olması oldukça normal. Ailesini kurup çocuk sahibi olmuş, düzenli kredi ödemesi olanların ise kripto paralara yatırım yaparken birçok kez düşünmeleri gerek.

Dolandırıcıların Ağına Takılmayın

Dijital para dünyası ve kripto para piyasasında her türeden dolandırıcı kol geziyor. Ekosistem içine sürekli yeni ve deneyimsiz kullanıcıların dahil olduğunu düşünürsek, kötü niyetli kişiler için yolunacak kaz miktarı her gün artıyor diyebiliriz. İnternet dünyasının en tipik ve en basit dolandırıcılık yöntemlerini kullansalar dahi her zaman birilerini ağlarına düşürebiliyorlar. En yaygın kripto para dolandırıcılıklarından biri “Douber” yöntemi olarak öne çıkıyor, yani kripto paranızı ikiye katlayabileceğinizi iddia eden siteler. Kişilerin dijital cüzdan hesap bilgilerini talep eden bu web siteleri, ortalama  3 ay sonra miktarın 2 katını ödeyeceklerini iddia ediyorlar. Gerçekten çalışıp çalışmadığını merak eden acemilerin ilk ödemelerini de düzgün biçimde yapıyorlar. Belli bir miktarın üzerinde yatırım topladıkları anda kepengi kapatıyorlar. Gerçek olamayacak kadar iyi görünen yatırım fırsatlarından uzak durmayı kendinize kural edinmelisiniz.

Etiketler

İlginizi Çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı
Kapalı