web analytics

Telefon ve İnternet Dolandırıcılığı Nedir? Ne Yapmalı?

Telefon ve internet üzerinden dolandırıcılık eylemlerini kapsayan ve günümüzde sıkça karşılaştığımız sanal dolandırıcılık yöntemleri ve korunmak için yapmanız gerekenler.

Günümüzde internetin ve internet üzerindeki işlem ve kullanımların oldukça fazla yaygınlaşması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu sorunların başında ise her gün yeni mağdurların ortaya çıkmasına sebep olan telefon ve internet dolandırıcılığı geliyor. Telefon ve internet dolandırıcıları hedef aldıkları kişileri sanal dolandırıcılık yoluyla dolandırmak için farklı yöntemler ve ikna becerileri kullanıyorlar. Peki telefon ve internet dolandırıcılığı nedir? Dolandırıcılar hangi yöntemleri kullanıyor, kişileri nasıl mağdur ediyorlar? Telefon ve internet dolandırıcılığı mağdurları ne yapmalı?

Telefon Ve İnternet Dolandırıcılığı Nedir?

Sanal dolandırıcılık kapsamında kişileri hedef alan dolandırıcılar kişilerin özel bilgilerine ulaşmak için iki temel kanal kullanıyor, telefon ve internet. Bu kanallar üzerinden farklı yöntem ve teknikler ile hedef aldıkları kişileri mağdur ediyorlar.

Son yılların en popüler sanal dolandırıcılık yöntemi telefon dolandırıcılığı çerçevesinde, sahte çağrı merkezleri aracılığıyla yapılan dış aramalar sonucu veya cazip mesajlarla sahte çağrı merkezlerine yönlendirme suretiyle dolandırmaktır. Polis ya da kamu görevlisi olarak arama, “ödül kazandınız” diye mesaj atarak yönlendirme, kredi kartı aidatı ve banka hesap işletim ücretini geri almak vadiyle kandırılma, #### numaralı kargonuz geldi ama adres yetersizliğinden teslim edilmedi diye mesaj atarak yönlendirme gibi veya birçok benzer yöntemler ile yapılan dolandırıcılığa sık rastlanıyor.

Bankacılık işlemlerinin internete taşınması, mobil telefonların bankacılık işlemlerinde yoğun bir şekilde kullanılması ve kredi kartı kullanımının yaygınlaşması ve diğer taraftan sosyal medya kullanımının hat safhaya ulaşması internet dolandırıcılığını da arttırmış durumda. İlk yıllarda kontör/TL transferi şeklinde görülen bu tarz dolandırıcılık yöntemleri, daha sonra gelişen teknoloji ve yeni ikna yöntemleri ile birlikte, bankaların ürün yelpazelerindeki gelişmeler ve hizmet kalitesinin artmasına paralel olarak (kartsız para transferi, cepten cebe para transferi, hızlı kredi tahsisi, internet ve mobil bankacılığı kullanımının artması vb.) para transferine şubeden ve ATM’den nakit çekilerek dolandırıcıya teslim etme yöntemlerine dönüşmüştür.

Konuyla ilgili olarak Dolandırıcılar Kredi Kartı ve Hesap Bilgilerini Nasıl Çalıyor? haberimize de mutlaka göz atın.

Dolandırıcılar Özel Bilgilerinize Erişmek İstiyor

Sosyal mühendislik yoluyla dolandırıcılık yapanların en temel amacı kart bilgilerini veya internet/mobil bankacılık kişiye özel şifre ve parolalarını ele geçirmektir. Gelen aramaya inanan kişiler telefondaki dolandırıcılara tüm kart bilgilerini (16 haneli kart numarası, kartın son kullanma tarihi ve CCV kodu) veya internet/mobil bankacılık ile ilgili kişiye özel bilgilerini sözlü olarak verir. Dolandırıcı tarafından ele geçirilen bu bilgilerle karttan harcama veya internet/mobil bankacılık üzerinden para transferi yapılmak suretiyle mağdurlar dolandırılır.

Telefon ve İnternet Dolandırıcılığı Mağdurları Ne Yapmalı?

Telefon ve internet dolandırıcılığı ve her geçen gün ortaya yeni çıkan mağdurlar gündemdeki en önemli konulardan biri olmaya devam edecek gibi görünüyor. Telefon ve internet dolandırıcılarından korunmanın en önemli prensibi kişisel bilgileri, maddi veya kart bilgilerini tanınmayan kişilerle kesinlikle paylaşmamaktır. Özellikle kişisel bilgilerin gizliliği konusunda duyarlı davranılmalı, yardım amacıyla yaklaşan kişilere karşı dikkatli olunmalı. Hesaplarınıza ait şifreleri ortalama olarak üç ayda 1 güncellemeli, alışveriş ve parasal işlem yaptığınız platformların güvenilir olduğundan emin olmalısınız.

Diğer yandan tanımadığınız numaralardan gelen aramalar konusunda daima temkinli olmalı ve sizi arayarak özel bilgi talep eden kişilere kesinlikle bilgilerinizi vermemeli, eğer sonuç olarak mağdur edildiyseniz emniyete bildirmelisiniz.

Etiketler

İlginizi Çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı
Kapalı