web analytics

Pandeminin İnsan Kaynaklarına Etkisi ve Yükselişe Geçecek Meslekler

Dünyada pek çok farklı değişim yaratan Covid-19 insan kaynakları, çalışma hayatı ve meslekler konusunda da önemli değişimleri beraberinde getirdi. Peki Covid-19 pandemisi insan kaynakları alanını nasıl etkiledi, bundan sonra yükselişe geçecek, talep görecek meslekler hangileri?

Bilindiği üzere tüm dünyada hızla yayılarak gerek günlük yaşamda gerekse iş yaşamında önemli köklü değişikliklere sebep olan Covid-19 virüsünün etkileri devam ediyor. Pandemide özellikle iş yaşamı, insan kaynakları alanı ve meslekler konusunda da önemli ve kalıcı değişimleri beraberinde getirdi. Bu yazıda Covid-19 pandemisinin insan kaynakları üzerindeki etkilerine ve dijitalleşmenin çok fazla arttığı yeni dönemde yükselişe geçecek olan mesleklere göz atıyoruz.

Pandemi Köklü ve Kalıcı Değişiklikler Getirdi

Virüs her alanda köklü değişiklikleri beraberinde getirdi. Bu değişikliklerden biri de işe alım/işe giriş süreçlerinde uçtan uca dijitalleşmenin hızlanması oldu. Artık işverenler adayları yüzyüze, fiziksel ortamda mülakatlar ile değil online iş görüşmelerindeki performanslarına dayanarak seçiyor. Adayların mülakatlarda her zaman dikkat etmeleri gereken başlıklara ek olarak online mülakatlarda kilometrelerce uzaktan karşılarındaki kişiyi etkileme becerisini göstermeleri şart. Bunun için; kamera önünde prova yapmaları, iş görüşmesini yapacakları ortamın profesyonel görünmesini sağlamaları, dikkatlerini dağıtacak etkenleri ortadan kaldırmaları önemli.

süreci, işverenlerin adaylardan beklentilerini de değiştirdi. Uzaktan ve esnek çalışma modellerinin pandemi sonrasında da süreceği bekleniyor. Dolayısıyla teknolojiye olan ihtiyacın arttığı bu dönem, her seviye ve kıdemden beyaz yaka çalışanın teknik yetkinliklerini artırması ve geliştirmesi ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Dayanıklılık, esneklik, çeviklik, multitasking, belirsizliğe hızlı adapte olma, problem çözme becerisi, stresle başa çıkma, yeniliği kucaklama, öğrenmeye açık olma ve etkili iletişim gibi yetkinlikler de önemini korumaya devam ediyor. Pandemiyle beraber iş ve çalışma modellerinin dönüşmesiyle, adaylarda aranılan yetkinlikler de değişti. Adaylarda; rol bağımsız dijital okur-yazarlık, fark yaratabilme ve öğrenebilirliğin yüksek olması, esnek olma ve hızlı aksiyon alabilme, yüksek iletişim becerisi, değişen şartlara ve belirsizliğe hızlı adapte olma, stresle başa çıkabilme ve dayanıklılık gibi özellikler aranıyor. Adayların bu konularda kendilerini geliştirmeleri ve yetkinliklerini ön plana çıkaracak formatta özgeçmiş oluşturmaları tavsiye ediliyor.

İş Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Farklı deneyimlere ve yeteneklere sahip bir adayın özgeçmişini okuyan işveren için kişinin hangi alanla ilgilendiğini, nasıl bir işte çalışmak istediğini belirten bir ön yazı yazması, süreci çok daha kolaylaştırır ve hızlandırır. Ayrıca yapılan iş görüşmelerinde, adayların yetkinliklerini doğru sözel ve beden dili ile ifade etmesi faydalı olur. Görüşme yapılacak şirketin detaylı araştırılması ve ilgili pozisyona yönelik beklentinin iyi analiz edilmiş olması kritik. İlgili kurumun kültürü, yönetim bakış açısı ve orta/uzun vade planları da doğru aktarılmalı.
Yeni normalde özellikle işe alım süreçlerindeki dijital olgunluk seviyesi de ön plana çıkıyor. Bu nedenle, teknoloji konusunda trendleri takip etmek, dijital platformlarda kendini iyi ifade edebilmek artık çok önemli.

Hangi Meslekler ve Pozisyonlar Öne Çıkacak?

  • Veri analistleri
  • Veri bilimciler
  • Yapay zeka uzmanları
  • Makine öğrenimi uzmanları
  • Dijital pazarlama ve strateji uzmanları
  • İş geliştirme uzmanları
  • Dijital dönüşüm uzmanları
  • Bilgi güvenliği analistleri
  • Yazılım ve uygulama geliştiricileri
  • Veri tabanı ve ağ uzmanları
  • Robotik mühendisi
  • Yönetim ve organizasyon analistleri
  • Finansal teknoloji mühendisi
  • Risk yönetim uzmanlığı
Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı
Kapalı